Sassenheimse SchaakClub – A wint!

De tiende kan het gebeuren… En het gebeurde! SSC-A met Piet, Bert, Bernard, Ignace, Roel, Ron, Sam en Paul kwam, zag en (over)won de eerste ronde van de externe competitie tweede klasse (4.5 – 3.5). Een geweldige start van het seizoen. Hieronder het verslag van de waarnemend captain.

Met Piet op bord 1 was het een oudje tegen een jonkie. De jeugd wist te winnen. Klein foutje in het middenspel en een blunder kostte Piet de kop.
Op bord 8 speelden twee teamleiders tegen elkaar. Beiden voor het eerst. Ik stelde al voor: als jij nu van mij wint dan winnen wij wel overall. Haha.
Bernard maakte gehakt van Thierry en is direct de volgende dag op vakantie gegaan.
Sam op bord 6 solliciteert duidelijk naar een hogere plek. Zijn tegenstander, dhr Pot kon geen potten breken, maar er wel een potje van maken.
Ron was goed uitgerust van vakantie teruggekomen, want hij opende weer prima, daarna leek het op remise uit te draaien. Met uitgekiend spel wist Ron alsnog verdiend te winnen.
Roel speelde tegen Roel. Dus Roel kon niet verliezen. En met remise gingen allebei de Roelen toch met een vol punt naar huis. En het werd…  remise. Onze Roel met twee pionnen meer en beiden een toren, wist ook de schaakcomputers niet verder te komen. Schaakles 1: nooit de koning bij de pionnen laten komen. Maar ja, hoe doe je dat.
Ignace vroeg nog of hij remise mocht aanbieden. We stonden voor dus dat was ok. Enige zetten later was remise het enige wat er nog in zat.

De vlag valt voor Philidor             (cartoon © Ignace)

De partij van Bert duurde weer het langst. Hij speelde tegen Fakkert. Met beiden in tijdnood was de winst onmogelijk te vinden en Fakkert kon het eeuwig schaak niet tegenhouden. Mooi was wel dat Bert zijn klok naar 4 secondes liet aflopen. Zijn tegenstander zag ik gluren naar de klok en toen Bert binnen de tijd zijn zet deed kon hij een AHHHHRRGGH niet onderdrukken.
Een mooie overwinning. De bovenste borden hielden mooi remise en de onderste borden harkten de winst binnen. 4,5 -3,5, daar werd nog lang over nagepraat.

Inval-teamleider Paul

 

 

Reactie Jan Bey:
Ik geef het niet graag toe, maar alle reacties van de A-teamgenoten blijken op waarheid te berusten.
Ik was echt van mening (ondanks lekkere wijntjes, Bert), dat de stelling gewonnen moest zijn voor wit (Roel). Vanuit de diagramstelling dacht ik naar de zwarte toren te kunnen lopen, waarna Tb3 zou beslissen met een winnende pion. Jammer is echter dat de door mij gebruikte (Chess.com) machine dat niet met me eens was (zie bijgesloten screenshot). Moet echter toch opmerken dat als de witte toren van opzij zou dekken (bv Tf5 of Th5) er een winstplan zou zijn.
De ‘oude’  gebruikte wijsheid: dat alle toreneindspelen altijd remise zouden zijn, wil nog weleens mank gaan. Dus altijd blijven proberen, je speelt immers altijd tegen een menselijke tegenstander!
Jan B.

Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Sassenheimse SchaakClub – A wint!

  1. Ignace zeggen:

    De stelling van Roel heb ik aan schaakprogramma Fritz gevoerd, die er geen winst uit wist te peuteren.
    Ik heb toen ook maar mijn eigen partijtje aan Fritz gegeven en… die had na 0.1 seconde al de winnende voortzetting te pakken!
    Grrrr… waarom zie ik zoiets nou niet zelf!

  2. Maaike zeggen:

    Wat een leuk verslag Paul. Alle vertrouwen in ons eerste team!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *