Zoals het klokje op de club tikt…

De klok niet horen luiden en ook geen idee hebben waar de klepel hangt….

Voor iedereen die graag bij de tijd is, maar ook om de huidige vaste ‘klokkenluiders’ enigszins te ontlasten, én om competitievervalsing te voorkomen (‘Hoezo krijg ik er geen 30 seconden bij? Die klok is toch goed ingesteld door jou?’ ‘Eh…, ja nou dat weet ik niet hoor, maar dan hoef ik nu niet meer te noteren…’ ‘Eh…?’) is de dagelijks in ontwikkeling zijnde nieuwe website voorzien van een korte DGT(digital)-klok-instel-instructie (Zie Interne competitie. NB Ook bij Externe competities mag men gebruik maken van deze informatie! We zijn niet zo moeilijk, hoor.) Omdat iedere schaker toch eigenlijk zou moeten kunnen klokken (en dan bedoel ik niet tijdens de after chess waarbij het klok-klok-klok soepel verloopt), dient ieder lid zich de instructie eigen te maken. Aan het einde van het speelseizoen volgt er een klokexamen. Wie zakt moet in het nieuwe seizoen een maand lang de afwas doen. Het moge duidelijk zijn: er waait een nieuwe wind door de club!

Handklok  
Voor een los partijtje of als er te weinig DGT-klokken zijn kun je altijd terugvallen op de handmatig in te stellen klok. Die lijkt erg op een wekker van vroeger, zo’n rond geval met draaiknopjes aan de achterkant en twee grote bellen bovenop met daartussen een valsch ijzertje dat op de ingestelde tijd als een gek tekeer ging tussen de twee bellen – menig klokje is dan ook gesneuveld na een zeiltocht door de kamer. (Dit voor de jongeren onder ons, die zich natuurlijk uitsluitend laten wekken door de een of andere unieke ‘ringtone’ (voor de ouderen onder u: dat is een melodietje dat je in kunt stellen op je mobiele telefoon. Als je gebeld wordt hoor je muziek of een kreet uit b.v. een film. Je kunt dit per persoon instellen, zodat je meteen weet wie er belt. Zo is de ringtone op mijn mobiel als mijn lief mij belt: ‘Houston, we’ve got a problem.’ En dat in rap tempo tien keer achter elkaar. Dat is vooral ingegeven door het feit dat ik mijn telefoon zelden hoor. En zéker niet tijdens het schaken, dat is n.l. een wel erg makkelijk weggegeven overwinning en dan schaak ik er toch liever voor.)
Maar goed, het instellen van de handmatige klok vereist geen speciale vaardigheden, behalve wellicht enige souplesse in de vingers, maar ja, die heb je als schaker toch wel nodig. Voor wie de DGT-klok dus nog een tiktokje te moeilijk vindt, kan beginnen met de handmatige. Wel het vriendelijke verzoek deze houten huisjes met zachtheid te behandelen, óók wanneer de vlag genadeloos valt; een zeiltocht door de speelzaal zullen zij namelijk niet overleven…

Wie zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen kan hier meteen naar de instructie. Succes allemaal!

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *